
Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony na zakwasie, koniecznie odwiedź ten adres.
Błędnie jest myśleć, iż barszcz czerwony to zupa wyłącznie na święta, którą jemy z reguły w trakcie Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez. W rodzinach, w których obyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako dodatek do niektórych potraw.
Barszcz czerwony – zdrowa zupa na obiad, lecz także pyszna przekąska
Wydaje się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który ogólnie nie jest bardzo pożywną potrawą. Tymczasem właśnie jego trochę słodkawy, a jednocześnie kwaskowy aromat powoduje, że bardzo dobrze dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni wolą w nim plastry kiełbasy, ziemniaki i jajko na twardo, inni wrzucają do niego uszka z kapustą, grzybami bądź mięsem. Barszcz czerwony to znakomite danie obiadowe, ale również smaczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy cudownie pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego pasztecika z grzybami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, ponieważ zawiera witaminę C i witaminy z grupy B, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, i z tej przyczyny poleca się je anemikom. Tymczasem ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na zakwasie z kwaszonych buraków!
Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby uwydatnić naturalny słodkawy aromat buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej zdrowych składników odżywczych. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować samemu, ale okres fermentacji trwa co najmniej 7 dni. Jeżeli jednak znienacka dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]