
Jeśli chcesz kupić żywność nieprzetworzoną, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.
Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który trwa od początku XX wieku, artykuły jedzone przez nas na co dzień zaczęto nagminnie wypełniać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale razem z coraz szerszym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co spożywają i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej poszukują oni produktów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.
Czym cechuje się żywność ekologiczna?
Żeby jakiś wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł zwać się „eko”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność eko oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą posiadać konkretne certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego instytuty. Najważniejszą jednakże właściwością spożywczych artykułów eko jest to, że zastosowane do ich przygotowania owoce i warzywa hodowano według wszelkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych pestycydów ani nawozów, które mogłyby mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które także są zagrożeniem dla ekosystemu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy wywołują zakwaszenie gleby, a natryski pół silnymi pestycydami nieraz skutkują obumieraniem pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa sprawia, że rośliny cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, iż mniej tych niepożądanych substancji przedostanie się do ustroju ich konsumentów.
Kupujesz żywność eko? Czytaj wnikliwie informacje na etykiecie
Żywność eko podlega nieustannej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym również w czasie transportu oraz składowania. Co ważne, jeżeli przetwór spełnia wymogi, jego producent obok standardowych informacji m.in. o warunkach składowania, wadze netto, kraju produkcji składników, możliwych alergenach czy dacie trwałości, musi też obligatoryjnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym jest kształt liścia ułożony z białych gwiazdek na zielonym tle. Szukając żywności ekologicznej należy więc czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o otrzymanych certyfikatach.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]