Rękawice ochronne – zapewnij pracownikom bezpieczeństwo

rękawice ochronne

W czasie wykonywania licznych obowiązków w zakładzie pracy, częścią ciała, która jest bardzo podatna na różne skaleczenia są dłonie. Stąd też wypływa zatem wymóg ich osłony efektywnymi środkami, jakimi są właściwie dopasowane do charakteru pracy rękawiczki ochronne.

Żrące odczynniki chemiczne, Detergenty – przed tym chronią rękawiczki ochronne

Wydziela się trzy kategorie rękawiczek ochronnych, z których kategoria I świadczy o tym, że rękawice ochraniają dłonie w przypadku niewielkiego niebezpieczeństwa skaleczenia rąk, zaś kategoria III to już rękawice do zastosowania w środowisku ogromnego ryzyka, m.in. w razie pracy ze skoncentrowanymi odczynnikami chemicznymi lub detergentami mogącymi zranić skórę (np. z sodą kaustyczną, z dwusiarczkiem węgla albo z kwasem fluorowodorowym), groźnymi czynnikami biologicznymi bądź wyjątkowo niską temperaturą. Obligacją pracodawcy jest wobec tego zagwarantowanie zatrudnionym odzieży ochronnej prawidłowo dopasowanej do warunków wykonywanej przez nich pracy. Dlatego przed zamówieniem rękawic ochronnych istotne jest oszacowanie, czy wybrany środek ochronny posiada atesty potwierdzające spełnianie konkretnych norm, to znaczy czy ochrania on przed występującymi w zakładzie pracy czynnikami. Informacja o spektrum ochrony na ogół wskazana jest na rękawicach w formie łatwych do zrozumienia symboli.

Jakiego rodzaju rękawice ochronne ma w swoim asortymencie ich polski dystrybutor?

Jednym z najbardziej znanych polskich dystrybutorów oraz wytwórców rozmaitego typu rękawiczek ochronnych i jednorazowych jest spółka Global Food Hygiene z Sieradza, która w swojej ofercie posiada rękawiczki spełniające normy wszystkich wspominanych w poprzednim akapicie w poprzednim akapicie kategorii. Są to m.in. rękawice robocze powlekane lateksem, poliuretanem bądź nitrylemktóre znacznie zwiększają chwytność i charakteryzują się lepszą odpornością na ścieranie, rękawice antyprzecięciowe oraz rękawice do rzeźni wytwarzane z odpornej stali nierdzewnej, które osłaniają przedramię i dłoń użytkownika, jak również rękawiczki dziane, które na co dzień stosuje się w przetwórstwie żywności czy też jako wkład pod inne, stalowe rękawice, które byłyby w stanie przetrzeć skórę. Rzecz jasna w asortymencie Global Food Hygiene nie brakuje także dużego asortymentu rękawiczek foliowych z polietylenu (także w wersji wraz z zarękawkami) oraz bezpudrowych, jednorazowych rękawic lateksowych i nitrylowych niezbędnych w branży kosmetycznej, spożywczej i medycznej.

Dane:
Global Food Hygiene D.Urbański Spółka Komandytowa
Kuśnie 41D
98-200 Sieradz

Tel.: +48 43 827 36 66
E-mail: [email protected]

Close