Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Więcej o soku z buraka kiszonego na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od stuleci w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Od paru lat jednakże raz za razem wspomina się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w sekcjach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – czy należy go spożywać

Bodaj każdy z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę przyrządzały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty raz za razem dawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niezwykle zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to w zasadzie bomba witaminowa! Zawiera on znaczne ilości witamin z grupy B, E, C oraz A, a także rozmaite minerały, jak np. sód, potas oraz żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do cierpkiego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy spożywać go regularnie, bo eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, co zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na zawarte w nim żelazo sok z kapusty kiszonej poleca się też anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego produktu nie warto nadużywać – wystarczy spożycie maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka – wyostrza koncentrację i dobrze wpływa na przemianę materii

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który konsumujemy też jako zdrową przekąskę. Zawiera on dużo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega zaparciom, wyostrza koncentrację, a przy tym obniża ciśnienie. Mimo że buraki cechują się sporą zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji paniom karmiącym piersią i w ciąży, a także osobom cierpiącym na reumatyzm lub choroby nerek.

Jeżeli nie masz czasu, by przygotować soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie bądź założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Close