Zdrowe gotowanie – co warto wiedzieć o soli kłodawskiej i himalajskiej?

Jeśli chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną, zobacz tutaj.

Sól to składnik konieczny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Z jakiego powodu należy ich używać podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak potraw. Choć nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (nieprzekraczające 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę cennych minerałów i pierwiastków, między innymi żelazo, potas czy magnez, a przy tym jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i cynku

Sól kłodawska z kolei to artykuł o wysokim poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych kiszonek. Jest między innymi kopalnią potasu, wapnia czy cynku, a więc składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dlatego nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Close